אדריכלים » מאמרים וחדשות » כל מה שצריך לדעת על מכינות לעיצוב

כל מה שצריך לדעת על מכינות לעיצוב


המאבק על מקום בפקולטות לאדריכלות בארץ גורמות לאלפי סטודנטים בשנה להוציא עשרות אלפי שקלים במכינות לעיצוב, אילו מכינות פועלות ומה הן מציעות לאדריכלי העתיד?



5 בתי ספר לאדריכלות קיימים בישראל, אליהם מתקבלים מדי שנה 300 תלמידים. במחלקות עיצוב פנים של בתי ספר נוספים מתקבלים כמות
דומה של תלמידים.

הערכה היא שעל כל תלמיד שמתקבל יש לפחות 10 תלמידים שלא מתקבלים, במילים אחרות 6000 איש לערך מנסים להתקבל כל שנה ללימודי אדריכלות. הערכה היא שלפחות 75 אחוז מתוכם עברו במכינות לעיצוב.
 
בישראל קיימות מספר מכינות לעיצוב, חלקן פועלות רק כמכינות, למשל מכון קווים, B6 STUDIO, סטוצ', המכינה הבינתחומית ועוד. לצידן פועלות מכינות כגון ארטי שנקר או בצאלאל אשר פועלות כמכינות תחת המוסד האקדמי שלהן.

תפקידן של מכינות לעיצוב הוא להכין את המועמדים ללימודים בתחום במוסד האקדמי אליו ירצו להתקבל.

במהלך לימודיהם במכינה הם ילמדו קורסי בסיס (שרטוט, בניית מודלים, לימודים תיאורטיים, פיתוח רעיונות, עבודה בתלת מימד ועוד), ילמדו כיצד מכינים תיק עבודות ויכינו אחד כזה, וכן יערכו מרתונים לקראת מבחני הקבלה למוסד.

כמו כן יכינו מרצי המכינה את הסטודנטים לקראת הראיונות האישיים שיעברו ויקחו אותם לסיור בגלריות ומוזיאונים שונים. 
מכינות לעיצוב
 
אופי הלימודים של מכינות לעיצוב
 
כל מכינה לעיצוב בוחרת ליצור מסלול לימודים שונה, בדרך כלל מדובר על מפגשים שבועיים שנמתחים במשך 3 חודשים, במהלכן לומדים מספר שעות באופן קבוצתי.

בנוסף לכך נערכים מפגשים אישיים של הסטודנט עם המרצים השונים לעבודה על מודלים ובחירת מסלול לימודים, סיורים מחוץ לזמן הלימודים בגלריות ובמוזיאונים, עבודה אישית על תיק העבודה ומרתון שיעורים ותרגולים לקראת מבחן הקבלה. 

 
כיצד יודעים לאיזו מכינה לעיצוב להירשם?
 
כל מכינה כמובן מציגה הניסיון והרזומה שלה. חשוב להבהיר שהמכינות לא מוכנות בהכרח לקבל כל אחד. ישנן מכינות יוקרתיות דוגמא מכינה סטוצ', אשר עורכת מבחן קבלה כדי להתקבל אליה. הסיבה היא, רצון לשמור על אחוזי כניסה גבוהים של סטודנטים מטעמה למוסדות השונים. שמירה על אחוז גבוה יוצרת שם טוב יותר למכינה.
 
ישנה עדיפות מסוימת למכינה שמעליה יש מוסד אקדמי מוכר, דוגמא שנקר. אז המועמדים לומדים להכיר את המרצים שלהם לעתיד ויודעים להחליט האם ברצונם ללמוד שם או לא.

הטענה היא שגם עדיף ללכת למכינה בה אליה מתקבלים מעט תלמידים, כך היכולת של המכינה ללוות באופן אישי כל תלמיד היא טובה יותר, והסיכוי שלו להתקבל למוסד אליו הוא רוצה גבוה יותר.

 
המחירים של מכינות לעיצוב
 
כל מכינה לעיצוב קובעת את המחיר שלה בהתאם לכמות השעות אותן היא מקצה לסטודנטים שלה, אופי הלימודים וההכנה לקראת מבחני הקבלה. בלא מעט מקרים ניתן לראות הבדלים מהותיים בין מכינה אחת לשנייה.

כך למשל ארטי שנקר גובים 4,500 שקל ל120 שעות בעוד
B6 גובים פי שניים על 26 פגישות המתפרסות על פני חצי שנה.
לכן כאשר בוחנים לאיזו מכינה להירשם, יש לבחון את המחיר על פי מה שמציעה המכינה ולא רק על פי כמות האנשים המתקבלים ממנה למוסדות הגבוהים.

 
הביקורת כנגד מכינות לעיצוב
 
לא מעט ביקורת מושמעת כלפי מכינות לעיצוב. הביקורת היא מצד המוסדות הגבוהים אשר טוענים שלא פעם עומדים בפניהם מועמדים שאינם נמצאים כלל בסף הנדרש, למרות שהם למדו באותן מכינות לעיצוב.

הטענה היא, שאותן מכינות אינן מספיקות ואינן מספקות לסטודנטים שלהן את מה שנדרש להם כדי לעמוד בתנאי הקבלה או בלימודים בתחום העיצוב והאדריכלות.




Related Articles

אדריכלות בשבילכם

אדריכלות בשבילכם

רכשתם בית חדש ואתם מתלבטים מי יהיה האדריכל שלכם? החלטתם לעצב את המשרד ואתם לא יודעים איפה להתחיל? תנו לנו לעזור לכם. באתר My Architect, תוכלו למצוא...

אדריכלות ירוקה - מדריך

אדריכלות ירוקה - מדריך

האידאולוגיה העומדת מאחורי אדריכלות ירוקה היא השגת תנאי מחייה אופטימליים תוך ניצול מינימלי של משאבים. הרעיון הוא ליצור מבנים אשר יחסכו...

עיצוב גינות- מדריך קצר

עיצוב גינות- מדריך קצר

חשיבות העיצוב של הגינה שלנו, איננה רק לטובת המראה שלה אלא גם ובעיקר לתחושה האישית שלנו, ככה זה שעיצוב גינות מתקשר לאנרגיות פנימיות לפחות...

מחירון עיצוב בית בעצמנו

מחירון עיצוב בית בעצמנו

המגמה כיום היא לעצב עת הבית בעצמנו - עד כמה זה באמת אפשרי וכמה זה עולה לנו? רשתות ענק המספקות חומרים גולמיים יותר וגולמיים פחות לעיצוב הבית,...

נגישות נכים בבתים ובמבנים ציבוריים

נגישות נכים בבתים ובמבנים ציבוריים

לצערנו, למרות נכי צה"ל ונכי תאונות דרכים, עדיין ההשקעה בתשתיות נגישות לנכים, הינן נמוכות מאוד בישראל מספר המוגדרים כנכים מוגבלי...