אדריכלים
» מאמרים וחדשות
» ספרי אדריכלות - הספרים המומלצים בשוק
ספרי אדריכלות - הספרים המומלצים בשוק
נכתב בתאריך: 04/10/11
לצד תוכניות טלוויזיה על אדריכלות, אנו חווים גם פריחה בתחום של ספרי אדריכלות. במאמר זה נתייחס לכמה מהספרים המבוקשים בתחום
מעט באיחור, יש שיאמרו באיחור של עשרות שנים, הגיעו גם לישראל בעשור האחרון הז'אנר של ספרי אדריכלות ועיצוב. לצד מגזינים שונים של עיצוב פנים, מדורי אדריכלות בעיתונות היומית (שהנפוץ והפופולארי שבהם הוא של עיתון הארץ), יכולים חובבי אדריכלות ואדריכלים מקצוניים ליהנות משורה של ספרים בתחום.
על תל אביב והפרברים
ההוצאה המוכרת ביותר של ספרי אדריכלות, היא הוצאת בבל, שמוציאה מזה זמן ספרים שונים כולל מתורגמים , בין היתר אפשר למצוא בין ספרי ההוצאה את ספרו של האדריכל נתי מרום, "עיר בלי קונספציה – מתכננים את תל אביב" הספר מתעסק בתוכניות אב לתיכנון בת"א ועוסק רבות בשאלה כיצד שכונות בדרום העיר שונות בעיצובן מצפון העיר, מה שגרם להן לימים להפוך לשכונות קשות יותר.
ספר נוסף של הוצאת בבל על תל אביב נקרא "לא ביפו ולא בתל אביב" שעוסק בשכונת שפירא , על גבולה הדרומי של ת"א. הספר אומנם עוסק באדריכלות של המקום אך גם מספר את סיפורם של אנשי השכונה
ספר אחרון של הוצאת בבל אותו נסקור עוסק דווקא בערים אמריקאיות,הספר שנקרא "חייהן ומותן של ערים אמריקאיות" של ג'ין ג'ייקובס (הספר מתורגם לעברית) עוסק בסגנון החיים העירוני האמריקאי, כיצד הוא נוצר, איך הוא תוחזק במהלך השנים , כיצד הוא השפיע על התרבות האמריקאית וכמובן לפי שמו ניתן להבין שהוא עוסק גם בקריסתם של הערים האמריקאיות.
עדות קטנה ראינו בשנות החמישים עם היווצרות הפרברים האמריקאיים, ועדות חדשה וכואבת יותר, ראינו לאחרונה, מהעיר דטרויט אשר זכתה לביקורים רבים של עיתונאים וצלמים שרצו לראות עיר בקריסה כלכלית, חברתית ותשתית
אם בפרברים עסקיננו, הרי שספר אשר עוסק בפרברים, ועדיין לא תורגם לעברית הוא Rertrofitting Suburbia, שנכתב על ידי אלן דונהם-ג'ונסוג'ון וויאלמסון, חוקרות אדריכלות, שבחנו כיצד הפרברים הפכו להיות מרכזי ערים בעצמם.
במובן מסוים יש כאן תהליך טבעי בו האנשים מהעיר נדדו לפרבר אשר עם השני גדל להיות מרכז עירוני. אנחנו הישראלים פחות סובלים מזה (אלא אם השינוי במושבים ובקיבוצים נחשב), אך בארה"ב מדובר בתופעה של ממש.
ספרים לעדיני אדריכלות
מלבד ספרים שמשלבים סיפורים עם ניתוח כמעט אקדמי, אנחנו יכולים לראות בחנויות הספרים השונות ספרי אדריכלות היסטוריים שהמעניין שבהם (לדעתנו) הוא "אדריכלות המדינה שבדרך " של דוד קוריאנר מהוצאת כתר.
הספר עוסק בהתגבשות והתפתחות החזית האדריכלית בארץ ישראל לפני הקמת המדינה. הספר מתאר את כיבוש האדמות, הבנייה בת"א ותכנון הקיבוצים ויישובי חומה ומגדל. לדוד קרויאנקר יש סדרה של ספרי אדריכלות אותן ניתן למצוא בחנויות סטימצקי, צומת ספרים ובאתרים מובחרים. בין היתר ספרים שעוסקים באדריכלות באירופה "אדריכלות בירו'-אירופית נוצרית", "תכנון ואדריכלות 1953-2002" ועוד. חלק מהספרים יש להזמין בהזמנה מוקדמת.
לסיום, אם חשקה נפשכם דווקא בספר אדריכלות מעט שונה, אנחנו ממליצים על "יעקב רכטר-אדריכל" ספר שסוקר את עבודותיו של יעקב רכטר באמצעות שרטוטים ומאמרים שנכתבו על ידי מומחים שונים. בין היתר כותבים שם אביגדור פלדמן שסוקר את בתי המשפט, מיכאל הנדלזץ שסוקר את בית האופרה, ועוד. הספר יצא בהוצאת מוזיאון הרצליה לאמנות, סדרת קו אדום אמנות והקיבוץ המאוחד.